Загасете лампата – раждане в ход!

Вероятно ви е направило впечатление, че голяма част от ражданията се случват вечер или в най-ранните часове на деня. Случайно ли е това? Дали се случва само, защото нощта е по-тих и спокоен период и жените се чувстват по-необезпокоявани?

Оказва се, че е важно да имаме предвид и да подпомогнем действието на още един хормон в коктейла от хормони, които стимулират раждането. Това е мелатонин. Мелатонин е хормонът, който ни помага да заспим и ни успокоява.  Според изследване на учени от Факултета за биомедицински науки в Florida State University от 2008 г. мелатонинът подпомага окситоцина за предизвикване на силни контракции на матката. В заключението си авторите заявяват „[мелатонинът] се свързва с [окситоцина], за да стимулира контракции на [гладката маточна мускулатура] и да подпомогне активността на цепковидните контакти [между клетките на маточната стена]. Такава синергия у [живото човешко същество] насърчава координирани и силни контракции на матката в края на бременността, които са необходими за [раждането]“, (Sharkey, Puttaramu, Word and Olcese, “Melatonin Synergizes with Oxytocin to Enhance Contractility of Human Myometrial Smooth Muscle Cells“).

Нашите тела произвеждат най-много мелатонин в тъмните часове на денонощието, а пикът на секрецията му от епифизата е около 1-2 часа през нощта. Друг момент, когато производството на мелатонин се увеличава, е при медитация и релаксация.

Това е още един мотив да се стремим да подпомагаме и да не обезпокояваме „отнесеното“ състояние на раждащата жена. Как можем да направим това?

–          Като използваме приглушена или насочена (там, където ни е нужно) светлина в помещенията, които посещава родилката; ако наистина е необходимо да постои в светли помещения, може да предложим слънчеви очила;

–          Като използваме успокояваща музика;

–          Като задаваме само наистина необходимите въпроси или се обръщаме към нейния партньор;

–          Като я безпокоим възможно най-рядко.

Раждане в ход? Загасете лампите!

Източници:

http://jcem.endojournals.org/content/94/2/421.abstract

http://birthfaith.org/home-birth/melatonins-role-in-labor-progress

 

Раждането - преди, по време и след това , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *