В подкрепа на раждането

Всяка жена е уникална и има своите индивидуални нужди по време на раждането на детето си. Ако за едни от нас е немислимо да посрещнат новия живот без присъствието на партньора и близките си, за други усамотението и липсата на наблюдатели може да бъде от решаващо значение. Важното е атмосферата да бъде максимално съобразена с потребностите на раждащата жена, за да бъде преживяването на раждането удовлетворяващо и положително. Ето някои идеи за това как да си помогнем сами или да предоставим подкрепа на раждащата жена в този важен момент.

Медитация

Дори никога преди да не сте се занимавали с духовни практики, можете да опитате да насочите поглед навътре към себе си. Бременността е чудесен момент да започнете. Медитацията помага да забавите темпото, да направите преоценка на нещата в живота си и да ги степенувате по важност. Отделяйки дори само няколко минути дневно, ще почувствате разликата във възприемането на света около себе си, на собствената си личност и на живота, който носите. Медитацията ще ви помогне да се свържете със своето бебе и да изградите силна връзка, която е много полезна и за двама ви по време на раждането, както и в целия по-нататъшен живот. Практикуването на медитация през бременността ще ви помогне да използвате успешно тази техника по време на самото раждане.

Ако сте акушерка или дула, бихте могли да насочите бъдещата майка към различни курсове и занимания, които да посещава по време на бременността си. Бихте могли също така да препоръчате подходяща литература, ако това е предпочитания от бременната жена начин. В процеса на раждане можете да съпътствате родилката и да я подпомагате да се концентрира върху дишането си, върху пътя, който изминава бебето в родилния канал или пък в представата за близката среща с новия живот. Бихте могли да приложите и всяка друга медитативна техника, която сметнете за подходяща за жената, която подкрепяте.

Визуализация

Също както и при медитацията, подходящо е тези занимания да започнат още в периода на бременността, за да може, когато раждането напредне, да бъдат познати, отработвани многократно и затова – лесно включени в процеса. Ако визуализирате за първи път по време на раждането, възможно е да ви бъде трудно да насочвате успешно мисълта си и да задържате продължително концентрацията си. Ако, напротив, сте правили това многократно предварително, много по-вероятно е да асоциирате процеса с приятни изживявания и да преработвате успешно усещанията от интензивния родилен процес.

Тук отново на помощ могат да се притекат партньорът, дулата или Вашата акушерка, но можете да визуализирате и напълно самостоятелно. Многократно повтаряните позитивни утвърждения, които сте използвали в продължение на месеци, ще ви помагат по-лесно да постигнете състояние на спокойствие, сигурност и увереност.

Липсата на страх понижава нивата на адреналин в кръвта, което – от своя страна – благоприятства отделянето на окситоцин и ендорфини. Те са от определящо значение за хода на раждането, както и за степента, в която толерираме болката. Можете да изберете няколко позитивни утвърждения, които да останат непроменени до края на бременността и по време на раждането. Ето някои примери:
“Раждам леко и спокойно здраво и щастливо бебе”

“Вярвам в мъдростта на тялото си и в способността му да се справи”

“Тъканите ми са здрави и еластични и се запазват цели и непокътнати”

Важно е изреченията да бъдат кратки и непременно положителни. Утвърждението “Тъканите ми са здрави и еластични и няма да се разкъсат” не би имало същия ефект. Дори да не сте напълно убедени в някое от утвържденията, има много данни, че мозъкът възприема като истинна информацията, която получава и я легитимира като действителна. Така обратната връзка, която стига до клетките на тялото ни, е тази, подадена от мозъка, и в резултат позитивното утвърждение е силно вероятно да се превърне в реалност.

Ароматерапия

Използването на етерични масла в помощ на раждането е древна практика. Ароматите могат да се ползват за намаляване на силните болки, за създаване на отпускаща и успокояваща атмосфера , както и за стимулиране на родовата дейност и усилване на контракциите. Обикновено традиционните акушерки и дулите разполагат с набор от няколко аромата, но е препоръчително родилката сама да избере ароматите, които иска да съпътстват раждането. Твърде силният аромат може да има обратен ефект, ако не е правилно подбран и предизвика неприятни усещания у жената.

Етеричните масла могат да бъдат използвани по няколко различни начина: чрез загряване в арома-лампа; напояване на малка кърпичка (препоръчителен метод, тъй като кърпата може да бъде лесно изнесена от стаята, ако ароматът стане твърде натрапчив за родилката, а атмосферата в стаята не е пропита с миризмата, както би било при употребата на лампа); чрез разтваряне на няколко капки в масажното масло, което партньорът, дулата или акушерката втрива в тялото на бъдещата майка; няколко капки от маслото могат да бъдат добавени и във водата за топлите компреси, които се налагат в областта на корема, бедрата и кръста.

Топлина

Според традиционното акушерство и някои източни учения топлината е от определящо значение за хода на раждането. В техния смисъл топлината е коректно да бъде разбрана в своята цялост и многообразие, не само във физически аспект. Топлината е доверие, споделяне, приемане. Топлината е любов и с любов трябва да бъдат обградени майката и бебето. Топлината е в затоплената стая, горещите компреси, плетените вълнени чорапи, топлите бутилки на корема и електрическата възглавница на кръста. Но е също така в топлите думи на подкрепа, в лекия масаж, в безмълвното доверие. Топлината отпуска, разтяга и релаксира мускулите и връзките; създава необходимите предпоставки, за да може жената да се разтвори и да пусне бебето си. Защото раждането е именно това – отваряне.

Топлината способства превенцията на кръвоизливи. Тя е точно толкова нужна и непосредствено след раждането, колкото е по време на самия процес. Появата на бебето е свързана с огромна загуба на енергия (топлина) и, когато тялото на жената се отпусне след излизането на бебето и премине в режим на покой, тази загуба казва тежката си дума.  Ако процесът е преминал без интервенции, а дори и при тях, от тялото на жената се отнема огромно количество топлина, което следва да се възстанови в организма. Студът, настъпил в тялото на родилката, е фактор, който допринася за получаването на кръвоизливи.

Много жени споделят, че са изпитали чувство на студ, неконтролируемо треперене непосредствено след раждането, а не е имало към кого да се обърнат и да помолят за съдействие. Ролята на подкрепящия родилката човек е да се погрижи за нея и след раждането на бебето – топло одеяло, топли течности, топли чорапи и топли компреси в долната част на гърба са това, от което се нуждае младата майка непосредствено след раждането.  Нека обградим майката и бебето с топла грижа по време на раждането и в най-уязвимият ранен период на първите часове!

Ребозо масаж

Ребозо е традиционен мексикански шал, изпъстрен в красиви цветове. Обикновено е с размери около 70см широчина и около 2.70м дължина, но тези параметри могат да варират чувствително. Материята е неразтеглива по дължината и ширината, но е леко еластична по диагоналите на плата. Това позволява плътно обгръщане на тялото на родилката и дава усещане за спокойствие и стабилност. Ребозо шалът може да се използва както по време на бременността и раждането, така и за носене на бебето или за увиване на корема в следродилния период.

В процеса на раждането ползите са безспорни. В паузите между интензивните родилни усещания техниките с ребозо благоприятстват релаксацията и успокоението на бъдещата майка, създават чувство на комфорт и защита. В активната част на раждането подпомагат движенията на родилката и съдействат за промяната в позицията и придвижването на бебето. При изпълнението на ребозо техниките коремът, тазът или друга част от тялото се обгръщат с шала и се полюшват леко или по-интензивно в зависимост от предпочитанията на родилката и фазата, в която се намира раждането. Движението се извършва от раменете и е плавно, но категорично.

Някои техники могат да помогнат за обръщане на бебе в неоптимална позиция и да съдействат за слизането в таза. Те обикновено се изпълняват от традиционните акушерки поради своята специфика. Възможно е да бъдат изпълнени и от дула след предварително обсъждане с акушерката. След раждането може да се направи ребозо-затваряне – обикновено в първите две седмици, но дори да се направи години по-късно, ефектът от този интересен ритуал е също така силен.

Движение

Свободата на движение, както и вертикалните пози, подпомага напредъка на раждането и лекотата, с която протича то. Благоприятства заемането на оптимална позиция от бебето, придвижването му надолу по родилния канал и ефективността на напъните. Не на последно място, дава усещане за контрол над ситуацията и чувствително променя възприятието за болка. В по-ранната фаза на раждането можете да се движите, поклащате, да полюшвате бедрата и таза. Можете дори да танцувате. Танцът всъщност е силно препоръчителен още по време на бременността. Характерните движения на таза при изпълняването на бели данс или кючек, помагат за осигуряване на еластични ставни връзки, релаксират мускулите на тазовото дъно и помагат на бебето да заеме оптимална позиция. Танцът по време на раждане помага за всички тези неща и в допълнение обезболява и подпомага завъртанете, придвижването и спускането на бебето. И, разбира се, е забавен и създава добро и оптимистично настроение. Използвайте всяка възможност да полюшнете съблазнително бедра в този последен танц две-в-едно със своето бебе.

Вокализиране

Макар да не е необходимо вокално образование, за да родим бебето си, все пак е добре да пазим в съзнанието си няколко основни неща. Издаването на звуци по време на раждането за много от нас е свързано с представите, изградени от холивудските продукции – силни писъци, стиснати зъби, пронизващо мозъка кресчендо. Не че това е невъзможен сценарий, но истината е, че рядко жените стигат до подобна драматизация. Ако все пак Ви иде да крещите, помнете, че ниските гърлени звуци, ръмженето и протяжните отворени тонове имат много добър ефект при справянето с болката и неутрализират някои от негативите на стиснатото гърло.

Отпуснатата и релаксирана долна челюст, която е необходима за вокализирането в ниския регистър, свободното гърло и отворената уста, са предпоставка за отпускането и на всички други сфинктерови мускули в тялото. Сфинктерите са кръгли мускули, десетки на брой (над 50), и са разположени около отверстията в човешкото тяло. Те са свързани помежду си и отпускането или контрахирането на един от тях рефлектира и върху останалите. Ето защо, ако отворите широко очи, отпуснете челюстта и устата и освободите напрежението в гърлото, това автоматично ще се отрази върхи шийката на матката и влагалищните мускули. Звуците А и О са по-отворени от Е и И например и подпомагат издаването на ниски тонове и получаването на разкритие, а вибрациите от ниските тонове успокояват не само майката, но и бебето.

Акупресура

Използването на акупресура по време на раждането редуцира болката по време на контракциите и дава на жената усещането за по-голям контрол по време на раждането.

В Традиционната китайска медицина меридианите представляват канали, по които протича „чи”(енергия) през тялото. По протежение на меридианите се намират над 600 точки. Стимулирането на тези точки балансира енергията и подобрява начина, по който тялото функционира, предизвиква освобождаване на ендорфини, блокира рецепторите за болка, разположени в мозъка, подпомага разкритието на шийката и повишава ефективността на контракциите.

Техниката предполага упражняване на умерено силен, продължителен и постоянен натиск, без масажни движения. Ефектът е по-осезаем, ако се започне в ранния етап на раждането. Силата на натиска идва от цялата ръка, а не само от пръстите.

Може би най-популярната акупресурна точка е точката, която се намира между длановите кости на палеца и показалеца, на най-високото място, което се образува, когато палецът е приведен към дланта. Стимулирането на тази точка осигурява цялостно облекчаване на болката по време на раждането, както и подпомага ефективността на контракциите. Особено полезна по време на транзиция. Да не се използва по време на бременност!

Вода

Изключително ефективен и безопасен метод за облекчаване на интензивните усещания от раждането е потапянето в дълбока топла вода, която покрива нивото на гърдите или използване на топъл душ. Топлината релаксира напрежението в мускулите, а насочената струя от душа играе ролята на хидромасажор. Отпускането води до намаляване на стрес-хормоните и увеличава производството на окситоцин.

Престоят във вода е добре да бъде ограничен до 1.5-2 часа, след което жената може да направи кратка половин-часова почивка извън водата, преди да влезе отново. Това се налага, тъй като след този период в кръвообръщението на жената настъпват промени, които могат да доведат до забавяне на раждането. Препоръчително е потапянето във вода да стане при поне 4 см разкритие, а температурата да бъде близка до телесната, около 37С. По-високата температура би предизвикала повишаване на телесната температура на майката, което – от своя страна – ще повиши и температурата на бебето. Това може да доведе до треска и прекомерно учестяване на сърдечния ритъм.

Масаж

Докосването отправя нежно послание на грижа към раждащата жена. Макар не всяка жена да обича да бъде докосвана, все пак повечето нямат нищо против тази деликатна или пък по-интензивна мярка за облекчаване на родилния процес. От изключително значение е преди да започнем, да предупредим майката за намеренията си и да попитаме какъв тип натиск предпочита. Добре е да се ползва масажно олио, предпочитано от жената, тъй като някои аромати биха могли да й бъдат неприятни. Важно е по време на масажа да не се отделят двете ръце едновременно от тялото на майката. Можете да опитате лек, нежен масаж върху дланите, просто изучавайки в дълбочина костите и подръпвайки пръстите. Масажът в областта на кръста и таза обикновено изисква упражняването на натиск и може да бъде уморителен, затова партньорът и дулата биха могли да се редуват. Масажирането на стъпалата също може да бъде много приятно и полезно за хода на раждането, тъй като в човешкото ходило има голяма концентрация на акупресурни точки, а освен това е наистина много приятно.

Независимо какви методи за облекчаване на дискомфорта ще използвате, не забравяйте най-важното – водеща е жената! Вслушвайте се в сигналите, които получавате от нея, откликвайте на думите и желанията й! Следвайте стъпките й в танца на раждането, защото в този момент от живота си тя е най-важната – Кралица, Богиня… Майка!

Раждането - преди, по време и след това , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *