Съвършеният механизъм на раждането

 

Бременността, раждането и кърменето не са самостойни единици, а три последователни етапа от един цялостен процес – процесът на създаване на нов, независим живот. Именно независим и тези етапи са пътят към неговата независимост.

Напоследък често се говори за естествено раждане – сякаш раждането, дадено ни от природата, може да бъде друго! За съжаление обаче може и все по-„друго” става раждането за съвременните жени. Нови модерни изследвания, препарати и технологии инвазивно окупират естествения процес на раждането и то се превръща в поредица от медицински интервенции, манипулации, операции… И все по-често се налага да уточняваме, че раждането е процес, на който всички тези похвати и методи са крайно неприсъщи, защото то е изконен природен прийом, процес, който е биологичен императив, именно естествен.

Нима наистина сме забравили кои сме? Дори не става въпрос за права, закони, конвенции, а за това да бъдем homo sapiens, разумни човеци. Защо спряхме да мислим и да се доверяваме на инстинктите си, защо повярвахме, че телевизорът, ехографът, синтетичните лекарствени продукти са единственият ни шанс да оцеляваме и съществуваме? Кое ни накара да мислим, че сме негодни да раждаме и отглеждаме децата си без присъствието и жуженето на сложна апаратура? Кое ни накара да се съмняваме, че майката е най-доброто и най-нужното за едно чисто ново, топло, ревящо бебе? Да вярваме, че имаме нужда да си починем от собственото си дете, мигове след като то е изплакало за първи път? В ръцете на някой непознат… Толкова бързо ли се уморява жената на 21-ви век? И най-сетне, как допуснахме във времето на най-високото интелектуално развитие на човечеството, да ограничим свободата и избора на жената да разполага с тялото си и да бъде господар на раждането на детето си?!

И eто как това прилагателно става необходимо, а присъствието му пред нещо толкова естествено като раждането не е вече тавтология, а необходимо уточнение за естеството на този процес. За радост все още не се говори за „естествено кърмене”, засега се ползва терминът „изкуствено хранене”. Кърменето си е просто кърмене… а връзката между тях… о, тя е напълно естествена, както е естествена връзката между бременността и раждането.

Има нещо общо между трите етапа по пътя към израстването и то се нарича  хормони. Те управляват и контролират процесите в тялото на жената (и тялото на бебето) през този дълъг период, вариращ от няколко месеца до няколко години. Хормоните са и преходът, и естествената връзка между трите етапа на развитие на новия живот. Има различни теории за това какво дава началото на родилния процес. Според една от тях надбъбречната жлеза на бебето отделя кортизол, който кара плацентата да превърне естрогена в прогестерон. Стимулира се отделянето на простагландини, а те на свой ред предизвикват контракции на матката. От най-новите теории става ясно, че раждането започва с отделяне на протеин от белите дробове на бебето, който изпълнява функцията на хормон и подава сигнал на матката, че дробовете са готови.

Каквато и да е истината, неоспорим остава фактът, че естественото раждане започва по сигнал на бебето – тогава, когато то е готово за това. Този сигнал предизвиква вълна от реакции в организма на жената, които подготвят физиологията и психиката на майката за предстоящата среща с новороденото. Основна роля в този процес играе хормонът окситоцин, срамежливият хормон на щастието. За да бъдат неговите нива високи, необходимо е да бъдат изпълнени няколко простички, но изключително важни условия: майката да се чувства спокойна, сигурна и незастрашена (ниски нива на адреналина), светлината да бъде приглушена, обкръжението да е познато, позитивно, подкрепящо. Окситоцинът е също хормонът на оргазма, така че лесно можем да си представим в какви условия той се отделя в необходимите количества.

По време на раждането тялото на майката отделя и ендорфини (още „хормони на щастието”), които са естествените обезболяващи на организма – напълно безвредни за бебето. Нещо повече – самото то също отделя ендорфини, особено по време на последните напъни, които са изключително мощни. Тези хормони, съпътстващи раждането, са от съществено значение за процеса на „привързване” между майката и бебето, те са отговорни за „влюбването” – особено пролактинът и окситоцинът, чиито нива са най-високи в първия час след раждането. Тяхното значение остава определящо през целия период на лактация. Всъщност, едва ли ще е грешка, ако кажем и през целия период на майчинството.

И сега, макар и съвсем повърхностно, все пак имаме бегла представа за финия механизъм, който регулира процесите в тялото на майката и бебето. Изключително сложен, природен механизъм… Обикновено не ни хрумва да поправяме работещ швейцарски часовник, нали? Защо, тогава, си позволяваме да се месим в съвършения механизъм на раждането?

                                      „Не бутай реката – тя си тече сама.”


Раждането - преди, по време и след това , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *