Препоръчителни четива

Книги за бременност и раждане

„Active birth“ Janet Balaskas

 

„Orgasmic birth“ Elizabeth Davis, Debra Pascali-Bonaro

Тайната на удоволствието от раждането е в това да се предадеш на процеса. Когато се оставиш на случващото се, всъщност поемаш контрол: знаеш какво и как да го правиш, какви звуци да издаваш, как да се движиш. Действаш спонтанно – както по време на любов.

Елизабет Дейвис e американска акушерка с дългогодишен опит и няколко книги зад гърба си. Дебра Паскали-Бонаро е дула, инструктор по раждане, обучител на дули и един от съоснователите на DONA International, най-голямата дула-организация в света. В “Раждане с оргазъм” Е. Дейвис начертава шест стъпки, чрез които жената може да се доближи до раждане, преживяно не просто като безболезнено, но като удоволствие. Книгата е изключителен пътеводител, проследяващ различните етапи на бременността, като към всеки един от тях са предложени съпътстващи съвети. Подходът е цялостен и освен физиологичните аспекти, изследва задълбочено психологическата, емоционална и сексуална страна на бременността и раждането. Изключително добре структурирана, книгата предлага различни идеи, мини-тестове, кратки извадки от споделени изживявания и многобройни препратки към различни източници на информация.

Втората част е кратък практически наръчник, проследяващ различните триместри, а третата част е сборник от вдъхновяващи разкази за красиви раждания, подбран от Дебра Паскали-Бонаро.

 

„Heart and hands“ Elizabeth Davis

 

 

 

 

„Painless childbirth“ Giuditta Tornetta 

Тя казва, че домът е там, където е сърцето и успява да съгради свой дом около Раждането, на което е посветено сърцето й. Една книга за непознатите възможности и отвъд-опитната мъдрост на жената. Книга, която вълнува и ни води по пътеките, които самата Джудита Торнета извървява; която показва, че раждането не е само физиология, а жената е много повече от тяло и причинно-следствени взаимовръзки. Самата тя майка на две деца, Торнета се превръща в майчина подкрепа за много жени в ролята на дула. В книгата си „Раждане без болка” авторката свързва деветте месеца на бременността с девет енергийни центъра, чакри, съответстващи на девет изконни човешки права. Девет стъпки, които жената трябва да извърви по пътя към осъзнатото изграждане на своето бебе и раждането без болка. Всяко следващо стъпало добавя нова духовна сила към физическото битие и прави обозрим пътя, по който се изгражда човешката личност и чрез любовта и светлината се докосва до Божественото.

 

Книги за родителство

„Близо до бебето“ Василена Доткова

„Мъдрата обич“ Уилям и Марта Пийпър


„В търсене на изгубеното щастие“ Джийн Лидлоф

Макар често да е поставяна в категорията на книгите за отглеждане на деца, книгата на Джийн Лидлоф няма претенциите да бъде такава. Тя е по-скоро разработка на една теория на базата на наблюденията и опита на авторката, придобити през две-годишния й престой сред африканското племе йекуана. Малко крайна на моменти, тя извежда една психологическа концепция, която съдържа в себе си огромна истина. И като всяка истина, понякога е трудно да бъде преглътната и радушно приета. Джийн Лидлоф безкомпромисно съпоставя два различни свята – културата на цивилизования Запад и примитивизма на африканските племенни общества. И в условията на тези различия задава въпроса за неизменните нужди на човешкото бебе, зрелия индивид и хуманното общество. Нужди, които са се формирали с милионите години еволюция и които определят очакванията на личността от самото раждане. Разсъжденията й я довеждат до идеята за Принципът на приемствеността – теория, която не е официално приета и потвърдена от специалистите, но чиято дълбока промисъл успява да докосва, убеждава и променя.


Препоръчителни четива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *