Един филм за раждането, който отваря път към промяната

„Жените си възвръщат раждането“

На 20 септември 2012 г. Светът ще постави раждането във фокус – тогава ще гледаме премиерно филма „Свобода за раждането“.

Поели нелеката задача да допринест за трансформацията на отношението към и практиките при раждането по света (www.oneworldbirth.net), двама кинотворци от Англия създадоха този 60-минутен документален филм, за да покажат на света, че раждането има човешка страна, че решенията, свързани с него са част от основните човешки права и най-вече, че раждането принадлежи на тези, които раждат.

Фокусирайки се върху историята на унгарската акушерка и акушер-гинеколог Агнеш Гереб, която смело напуска работата си като акушер-гинеколог в държавната болница, за да може да даде на жените раждането, което заслужават, филмът развива темата за човешките права и раждането като включва интервюта със световни експерти и активисти в тези области като Айна Мей Гаскин, Дебра Паскали-Бонаро, Д-р Сара Бъкли, Д-р Мишел Оден, Проф. Сали Трейси, Елизабет Прохаски и др.

„Свобода за раждането“ има потенциала да предизвика промяна в майчиното здравеопазване по цял свят като на първо място ни помогне да разберем собствената си сила и право като майки и като отговорни за себе си възрастни жени.

В България инициативата за премиерните прожекции и дискусии се осъществява от Асоциация на българските дули (http://bgduli.com/content/znachim-film-za-razhdaneto-predstavya-abd-v-blgariya) и сдружение „Родилница“ със съдействието на различни асоциации, посветени на раждането, – сдружение „Естествено“, Алианс на българските акушерки, – които организират прожекции в различни градове.

Във Варна прожекцията ще се състои от 18 ч. в Йога студио „Тримурти“ – ул. „Йоан Екзарх“ 12. Вход свободен.

А другите премиери са в:

София 18:30 – „Аmerican corner“ – пл. „Славейков“ 4а, Столична библиотека, 1 етаж

Велико Търново 18:30 – Център за родители „Happy Mums“, ул. Марно поле № 23, ет. 5.

Новини и събития , ,

Comments are closed.