Десет холистични начина да се подготвим за интензивността на раждането

от Вирджиния Бобро, сертифициран ментор за подготовка за раждане към Birthing From Within, http://www.birthingfromwithin.com

Съществуват много начини за подготовка за раждането. Запълваме мозъците си с информиция, факти и изследвания по темата. Изслушваме преживяванията и мненията на другите, които често са объркващи за бременната жена! Подготвяме телата си за раждане чрез редовна женска консултация, здравословно хранене и упражнения. Но в нашата култура понякога е пренебрегнато вниманието към психологическата, емоционалната и духовната подготовка на жените (и на мъжете) по пътя им към това събитие, което променя живота.

Съществуват стотици книги и уебсайтове по темата как да се подготвим за раждането, както и много факти и мнения как да се справим с болката. Обърнете внимание, че „болка“ в действителност е недостатъчна дума. Тя не изразява истински пълния спектър на интензивност, който може да се разкрие по преме на раждането. Към физическите усещания за придвижването на бебето надолу през таза и вашата шийка, разтягайки сухожилията и тъканите, обикновено се прибавят изтощение, болки в гърба, жажда и глад. Нормалните емоционални реакции като страх, несигурност, обезкуражаване и любов могат да бъдат интензивни и съкрушителни както за раждащата жена, така и за придружаващите я.

Ето моят списък с десет важни начина да се подготвим холистично и грижливо за широката гама от възможности както и за физическите и емоционалните изисквания на раждането и родителството.

1. Заровете се дълбоко

Разгледайте вашите убеждения, възгледи и предположения относно болката и справянето с нея. Какво вече знаете за болката при раждане? Какво мислите, че е ок да правите по време на родова дейност и какво – не? Колко начина съществуват за справяне с интензитета на раждането? Какво осъждате в себе си и в другите? Какво вие сте готови да направите, за да изкарате вашето бебе?

2. Вижте нещата в истинската им светлина!

Създайте си реалистичен поглед за това какво се случва по време на раждането. Избягвайте драматични филми, основани на страх, както и идеализирани великолепни раждания, заснети с мека светлина и успокояваща музика. Вместо това насочете се към семинар или видео, които честно и обективно обсъждат и показват естествените движения, звуци и дейности, присъщи на повечето раждания. Вашият инструктор може даже да изиграе реалистична контракция с люлеенето, пъшкането, ругатните или плача.

3. Грижете се за вашето тяло

Отличното хранене през бременността и редовните упражнения са изключително важни в подготовката за тежкото физическо натоварване на раждането. Добрата грижа за вашето тяло е добра грижа за вашето бебе и намалява риска от усложнения по време на и след раждането. Йога, разтягане, плуване и някои видове кардио натоварване (например ежедневно бързо ходене) ви подготвят за тежката работа по време на раждането. Възстановяването след раждането и възвръщането на теглото обикновено са по-лесни, когато майката е в добра физическа форма преди раждането.

4. Подгответе вашия екип за раждането

Където и да смятате да родите (…), уверете се, че вашата акушерка или лекар приемат намеренията ви и вашите разбирания за болката и управлението на болката. Изключително важно е да започнете и да поддържате открит и честен диалог при посещенията си. Споделяйки кои сте и обяснявайки вашите ценности и приоритети, поставяте основите на отношения, основани на взаимно уважение и доверие. Това също така ще насърчи положителна комуникация по време на раждането.

5.  Поканете таткото/партньора

Независимо дали човекът, придружаващ ви на раждането, е ваш съпруг, любовник, приятелка или вашата майка, важно е за двама ви да изследвате очакванията си за раждането и времето след него. Заведете човека, който ще ви партнира, на обучения, които изследват и преживяванията на партньора. Той (или тя) може да има разбирания, надежди или безпокойства за раждането и родителството, които да не съвпадат с вашите. Той има нужда да знае как да изпълни две роли: да помогне на вас И да се погрижи за своите нужди от информация и подкрепа.

6. Създайте си кръг от подкрепа  

Колкото може по-скоро се ориентирайте от къде да черпите емоционална и практическа подкрепа. Разберете кой във вашата общност и семейство може да ви даде това, от което имате нужда, било то рамо, на което да поплачете, или домашно приготвена храна. Много семейства отчитат, че дулата (обучен придружител по време на раждането, която се специализира в емоционална и практическа подкрепа преди, по време на и/или след раждането) е била изключително важно средство при раждането. Като си осигурите съюзници на съответните места, ви позволява да се съсредоточите върху важната за вас работа – да отгледате в утробата, да родите и бъдете майка на вашето бебе.

7. Подгответе се за болката

Преди всичко нека да разберем разликата между болка и страдание. Болката и физическите усещания на раждането са просто това, което е. Страданието се появява, когато вярваме на вътрешната негативна история за болката, която ние си разказваме. Ако развиете вашата осъзнатост за вътрешните процеси на съзнанието, можете бързо да си изградите подход за справяне с болката. Усвояването на процеса за осъзнатост е първата стъпка; ако продължите нататък – като го превърнете в ежедневна практика – това ще подсили вашата решимост. Ако знаете, че почти всяка жена преминава през чувства на обезкураженост и негативни думи към себе си, това ще ви помогне да изградите решимост и състрадание към себе си, когато нещата не се развият по план. Много жени откриват, че дори десет минути дневно, прекарани в свързване с бебето и визуализирайки разтварянето при раждането им помага да успокоят нервната си система от забързаността и стреса на ежедневието.

8. Погледнете вашите страхове в очите

„Притеснението е основното занимание на бременността“ пише Пам Ингланд в своята книга „Раждане отвътре“. Какво наистина се надявате да избегнете при раждането и след него? Бъдете готови да проучите възможността от нежелани събития. Ако вашите очаквания и планове за раждането са гъвкави и произлизат от самоосъзнатост, тогава, когато раждането поеме по друга пътека, можете да черпите сили от любовта вместо от страха. Ще бъдете в състояние да присъствате пълноценно и да направите това, което е необходимо, дори и когато не е в съзвучие с вашите представи или надежди.

Ако действате в състояние на страх, паника, натрапчива идея или избягване на конкретни аспекти на бременността, раждането и родителството, тогава имате да поработите чрез себеизследване! Намерете някоя приятелка, инструктор в подготовка за раждането или дула, които не се страхуват от страха и могат да ви осигурят пространството да споделяте и да преминете през вашите страхове. Съществуват и още много начини да се подходи към страховете като хипноза, медитация, творчески занимания, ритуали, визуализации и психотерапия.

9. Грижете се за сърцето и духа

Писане в дневник, танци, творчество, музика, духовни практики и престои сред природата, са различни начини да се свържем със сърцето и интуицията си. Търсете баланс между структурирани дености (като обучения) и свободата на спонтанното изразяване. Ако се чувствате жива и осъзната сега, тогава по-късно, когато раждането напредне, вашето вътрешно познание ще ви води в интензивните моменти.

10. Гмурнете се в раждането!

Има много неща, които вие и хората, които ви подкрепят, можете да направите, за да се справите с интензивността на раждането: докосване и масаж с любов, движение и промяна на позите, задоволяване на жаждата и подхранване, думи на подкрепа, водена медитация и визуализация, любов и насърчение, слушане и движение в синхрон с музика и още много други. Знайте, че ще се появят моменти на съмнение и страх и бъдете готови да се предадете на силата на раждането – тази, която не може да бъде контролирана или за която не можем изцяло да планираме. Бъдете готови да се хванете с работа и да се нацапате, да дадете всичко от себе си, да направите най-доброто, дори когато нещата станат трудни или страшни.

Едно последно нещо: раждането има значение. Когато вие и хората около вас вярват, че подготовката на вашето съзнание, тяло и душа за раждането е важна, тогава наистина можете да се гмурнете дълбоко и с цяло сърце в преживяването. Независимо какви неочаквани извивки и завои се появят на пътя ви, това е ВАШЕТО пътуване. Тогава можете да преминете през едно от най-интензивните преживявания в живота си, изпълнени с любов към себе си и ново познание.

Вирджиния Бобро е майка на три деца и живее в Санта Барбара, Калифорния, САЩ. Освен сертифициран консултант по лактация (IBCLC), сертифицирана дула и ментор от Birthing From Within (www.birthingfromwithin.com), тя е също и изпълнителен директор на Birthing From Within® и фасилитатор на семинари за професионалисти в сферата на раждането и за родители по целия свят. Можете да се свържете с нея на virginia @ birthingfromwithin.com или www.Motherways.org

Преведено и публикувано с разрешението на автора. Всички права върху публикацията принадлежат на Virginia Bobro и Birthing From Within LLC. Ако желаете да ползвате част или цялата публикация, моля обърнете се към автора за разрешение.

Превод: Милена Дянкова

Без категория ,

Comments are closed.