Акушерката – пазител на „естественото“ при раждането

През последните две години основно четиво са ми книги за или от вдъхновяващи акушерки. През този период имах и благословената възможност да пия вода от извора – срещнах се лице в лице с някои от тях. Всеки път, когато имах възможност да общувам с някоя, или пък чрез книгата придобивах усещането, че я познавам от дълго време, си казвах „Ето това е, идеалният вид, най-вдъхновяващият.“


Докато в един момент разбрах – акушерките идват с „различна форма и цвят“. Някои работят с жените на дълбоко емоционално и духовно ниво, други са по-земни. Някои се обличат изискано, други имат хипарско/туземски вид. Някои поддържат перинеума с топли компреси, други изобщо не пипат. Някои са готови в редките случаи, когато преценят, да направят епизиотомия/перинеотомия, други никога няма да сложат острие до кожата на жената. Някои почти раждат заедно с жената, други стоят едва забележимо и плетат поредното си произведение, докато чакат раждането да се случи.
Но има няколко характерни черти общи за всички тези вдъхновяващи акушерки.
• Те вярват, че жените са родени да раждат
• Те виждат силата на жената у всяка една от нас
• Те охраняват с всички сили естествеността на раждането
• Те се раздават за нас, жените, с цялата си любов
• Те притежават смиреността, с която правят майката героят на събитието.
Както Айна-Мей Гаскин отбелязва „Ако една жена не се чувства като богиня по време на раждането, значи някой не се отнася с нея както трябва.“ Те, акушерките, за които говоря, го правят.
С времето за себе си разбрах, че няма правилен или неправилен подход. Просто има различни акушерки за различните жени по планетата.
И някъде отвътре чувам един тих глас, който сякаш плахо пита „А у нас? Има ли такива акушерки у нас?“, а пък аз довършвам „или ще трябва да разчитаме на планираната или не толкова случайност, когато Мери Шварц, Клер Лопринци или други като тях идват в България?“
Но отговорът е „Не, няма да разчитаме само на случайността“. Този уикенд видях искрица в тунела. В България има акушерки, които носят светлината в себе си.

А след 3-часово пътуване с една от тях се почувствах наистина вдъхновена…

 

 

Раждането - преди, по време и след това , , , , , , ,

5 comments


 1. Сърдечно благодаря!
  Приемам лично това признание и знам,че без вашата подкрепа нямаше да бъде същото!

 2. Anton Mitsev

  Милена, хубава статия, поздравления. Знаеш ли, след срещата с Мери Шварц направих подобна съпоставка в моята глава между нея и Клер Лопринци. Стана ми интересно как при тези срещи се появява единомислие у хората, които имат допирни точки в пътищата си.

  А относно случайността отдавна съм се убедил – няма случайност :))

  Поздрави!

 3. Милена,заедно може да постигнем много! Благодаря ви за тази огромна подкрепа!

 4. Дияна Петрова

  Акушерката знае, може, чувства…. Достатъчно тиха за да замълчи; достатъчно смела за да съпреживява всекидневно раждането… Ако е направила всичко по силите си, ако е откъснала емоция от себе си… жената го усеща и помни името й – най – голямата награда за труда ни !
  А техниките – с поддържане, убождане или прерязване са просто варианти за постигане на една и съща цел при различни необходимости.
  Поклон пред всяка жена, която е родила ! Поклон пред онези, които помнят имената и пред онези, чийто имена се помнят !

  Благодаря, Миленка за топлото, което ми донесе ! 🙂

 5. desi.mihaleva@gmail.com

  Аз когато раждах се случи да бъда благословена с акушерки, които наистина бяха безупречни по тези правила: запазиха ме физически; подкрепиха ме психически точно когато и с каквото имах нужда. Благодарение на тях се чувствах все по-силна с всеки час след раждането. Не се нуждаех от “неизбежното възстановяване”, за което малко жени знаят, че не само не е задължително, но и се превръща в състояние на сила, не на слабост от която да “се възстановяваш”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *